ČTK: VŠE zatím neúspěšně vzdoruje hrozbě omezení akreditace

04.12.2014 00:00

ČTK vydala zprávu, podle které Akreditační komise není spokojena s obhajobou Národohospodářské fakulty:

VŠE zatím neúspěšně vzdoruje hrozbě omezení akreditace
Praha - Vysoká škola ekonomická (VŠE) se zatím neúspěšně snaží zvrátit doporučení omezit akreditaci dvou oborů Národohospodářské fakulty, jejímž děkanem je Miroslav Ševčík. Akreditační komise (AK) na jednání, které skončilo ve středu, posoudila její nesouhlasné vyjádření k zářijovému návrhu týkajícímu se oborů Hospodářská politika a Ekonomická analýza. V prvním případě VŠE neuspěla, u druhého Akreditační komise jednání přerušila a vyzvala univerzitu k doplnění podkladů, řekl ČTK tajemník komise Jiří Smrčka.
 
Akreditační komise kvůli nedostatkům v personálním zabezpečení v září navrhla omezit akreditaci celkem čtyř magisterských oborů Národohospodářské fakulty VŠE. Vedle dvou výše zmiňovaných to byly ještě Regionální studia a Veřejná správa.
VŠE podle Smrčky v nesouhlasném vyjádření doložila pokus o zjednání nápravy a obměnu personálního zabezpečení. "To se změnilo k lepšímu," uznal Smrčka. V případě oboru Hospodářská politika komise navzdory tomu rozhodla, že není důvod revidovat zářijové rozhodnutí a nadále zastává stejné stanovisko. "Stále přetrvávají závažné nedostatky," doplnil tajemník.
V případě oboru Ekonomická analýza AK jednání přerušila a vyzvala VŠE k doplnění informací. "V podkladech chyběly údaje, které jsou pro rozhodnutí nezbytné," vysvětlil Smrčka.
Doporučení Akreditační komise musí posoudit ministerstvo školství, které má na konečné rozhodnutí lhůtu 120 dní. Pokud by čtveřice magisterských oborů Národohospodářské fakulty skutečně měla omezenou akreditaci, znamenalo by to, že by na ně nemohli být přijímáni studenti.
Děkan fakulty Ševčík zářijový návrh Akreditační komise bezprostředně po jeho zveřejnění ostře kritizoval. Tvrdil, že fakulta v těchto oborech naprosto splňuje standardy týkající se magisterského studia, že alespoň šedesát procent přednášek musí vést docent nebo profesor. Tajemník fakulty Daniel Váňa tehdy doplnil, že na fakultě působí celkem 94 učitelů, z nich je 12 profesorů a 20 docentů, což je 34 procent.
Děkan Národohospodářské fakulty, která je jednou ze šesti fakult VŠE, je považován za kontroverzní osobnost. V dubnu byl přistižen při zneužití majáku na dálnici. Ševčík navíc čelí kritice ze strany některých studentů a pedagogů, podle nichž se zbavuje kvalitních pedagogů. Kritiku odmítá. V březnu byl do funkce zvolen na další čtyřleté funkční období.
VŠE je největší ekonomickou veřejnou vysokou školou v republice, vedle pěti pražských fakult má také jednu v Jindřichově Hradci. Navštěvuje je téměř 20.000 studentů, kterým se věnuje více než sedm set pedagogů. Podle rektorky Hany Machkové by se měla profilovat především jako "business school", která studenty připravuje na uplatnění ve firmách.
Autor: ČTK

—————

Zpět