Demonstrace studentů proti děkanovi

20.02.2013 15:00

Před zasedací místností Národohospodářské fakulty se odpoledne shromáždila asi stovka studentů demonstrujících proti děkanovi. Odpoledne totiž tam zasedala vědecká rada fakulty, která měla projednávat například dopis Petra Koblovského.

Jelikož se svolali veřejně přes facebookovou událost, děkan Miroslav Ševčík o tom věděl a také si zajišťoval podporu. Volal učitelům fakulty, aby přišli. Na sekretariátu děkana pro ně byly připraveny listy A3 s hesly o podpoře děkana a vedení fakulty.

Jak následně situace vypadala, dokládá reportáž České televize.

O události informoval server Novinky.cz, České noviny a Parlamentní listy, Česká pozice, Ilist.cz.

Krátká zpráva vyšla následující den také v Mladé frotně Dnes:

 

Studenti VŠE protestovali proti děkanovi, viděl to i Klaus
 
ŽIŽKOV Několik desítek studentů Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze se včera odpoledne sešlo v budově školy na protestu proti děkanovi fakulty Miroslavu Ševčíkovi. Demonstrovali před místností, v níž zasedala vědecká rada fakulty a zasedání se účastnil i prezident Václav Klaus. Klaus při příchodu směrem ke studentům podotkl, že by byl šťastný, kdyby se spor týkal kvality výuky. 
Někteří studenti například tvrdí, že kvůli děkanovi odcházejí z fakulty kvalitní učitelé. "Dlouhodobě odcházejí z fakulty, řekněme v posledním půlroce, nejkvalitnější pedagogové, kteří, máme pocit, mají největší přínos pro naše studium. A oni jako hlavní důvod uvádějí špatnou pracovní atmosféru, kterou vytváří pan děkan a jeho nejbližší spolupracovníci," řekla studentka Hana Marie Smrčková. 
Děkan Ševčík kritiku studentů odmítá. "Na půdě národohospodářské fakulty nebyly porušeny žádné akademické svobody, nebyla dána žádná výpověď nikomu. Všichni, kteří chtějí učit, učit mohou," řekl Ševčík. 
Rozpory začaly loni na jaře, kdy studenti zpochybnili výsledek voleb právě do fakultního senátu, které považovali za zmanipulované. 

—————

Zpět