lidovky.cz: Proč se vyhnout VŠE a panu Ševčíkovi

31.03.2014 00:00

Na serveru lidovky.cz vyšel komentář Martina Zvěřiny:

ZVĚŘINA: Proč se vyhnout VŠE a panu Ševčíkovi
Co je to za člověka, který si v autě vozí privátní maják (blikačku), aby ji v případě potřeby umístil na střechu a zapnul? Tohle mi vrtá hlavou už od víkendu, kdy se širší veřejnost dověděla o „chrabrém“ činu děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Ten se vypořádal s ucpanou dálnicí tak, že s majáčkem v pruhu pro sanitky v protisměru „maximalizoval svůj zisk“, tentokrát časový.
Když už s sebou ten majáček vozí, tak jej používá, velí železná logika. Z toho za prvé vyplývá, že děkan veřejné vysoké školy je na obcházení dopravních předpisů preventivně připraven. Končí jeho pohrdání pravidly u majáčku, nebo má ve svém voze nachystána další překvapení? Tento pán má přinejmenším dopravní předpisy a možná i další, silnější normy (zákony) za omezení, která se týkají jiných, nikoli jeho veličenstva. Za druhé a především, jak se asi chová v situacích, které jej obtěžují více a kdy na něj není zdaleka tolik vidět , třeba v práci (na VŠE)? Dodržuje zákony a pravidla, která my (hloupější/slušní/obyčejní) respektujeme? Jak může vypadat jím řízená fakulta?
Je to pokrytec, který studentům hlásá něco jiného, než sám činí, nebo jde „hrdě“ příkladem a učí je, jak s pravidly zachází „lepší“ člověk při maximalizaci vlastního prospěchu? Obě varianty vrhají na fakultu a především její studenty nepříjemné světlo, a to i do budoucna – vždyť na školu s takovými pedagogy je nutno hledět se stejným despektem jako na instituce, které tituly prodávají a nic poctivého nenaučí.
Že se papaláši, zejména bývalí komunisté, chovají téměř obdobně jako za režimu, který jim připisoval vedoucí úlohu ve společnosti, překvapí málokoho, že to ale současná společnost lhostejně toleruje, je ku podivu.
 

 

—————

Zpět