ČT24: Rozhovor o návrhu omezit akreditace

19.09.2014 00:00

Zprávy 06:00

Komise chce omezit magisterské obory VŠE

 
Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor: 
Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze může u čtyř magisterských oborů přijít o akreditaci. Navrhuje to akreditační komise. Argumentuje nedostatky v personálním obsazení. Doporučení teď posoudí ještě Ministerstvo školství. Pokud ho potvrdí, škola nebude moci na tyto obory přijímat nové studenty. Děkan fakulty Miroslav Ševčík závěry komise odmítá. 
 
Martin KREPINDL, redaktor: 
Čtyři obory ze sedmi v ohrožení. Nad Národohospodářskou fakultou visí hrozba, která může pořádně zamávat s chodem největší ekonomické univerzity v Česku. 
 
Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně; Akreditační komise ČR: 
Není tam dostatečné zabezpečení zejména z hlediska zabezpečení personálního. 
 
Martin KREPINDL, redaktor: 
Konkrétně se to týká magisterských oborů ekonomická analýza, hospodářská politika, regionální studia a veřejná správa. Děkan fakulty Ševčík se proti důvodům komise ohradil. Škola prý s počty akademiků nemá nejmenší problém. A kritérium dokonce přeplňuje. 
 
Miroslav ŠEVČÍK, děkan Národohospodářské fakulty; VŠE: 
Máme víc jak 60% habilitovaných a profesorů, kteří zabezpečují magisterský stupeň. 
 
Martin KREPINDL, redaktor: 
Jenže komise tvrdí, nejde jen o počty. Profesoři a docenti podle ní sice na škole jsou, kvantita ale nesmí zastínit kvalitu. 
 
Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně; Akreditační komise ČR: 
Nám nejde jenom o to, jestli dostaneme někoho, kdo má titul profesora, ale jestli opravdu je to profesor, který působí v tom oboru, jestli publikuje v té problematice. 
 
Miroslav ŠEVČÍK, děkan Národohospodářské fakulty; VŠE: 
Národohospodářská fakulta jenom za poslední rok 2013 vydala 32 článků /nesrozumitelné/ časopise. Jsme daleko nejlepší dokonce ze všech fakult. 
 
Martin KREPINDL, redaktor: 
Klíčových pro budoucnost fakulty bude dalších 120 dní. Právě do té doby musí o návrhu komise rozhodnout Ministerstvo školství. Fakulta zatím čeká na oficiální stanovisko. Zápis Akreditační komise dostane do dvou týdnů. Případné odvolání zváží až po jeho prostudování. Martin Krepindl, Česká televize. 
 

—————

Zpět