Dopis Martina Holmana studentům Národohospodářské fakulty

24.04.2012 00:00

Následující e-mail rozeslal studentům Národohospodářské fakulty Martin Holman, syn prof. Holmana.

Takovýhle e-mail vzbuzuje několik otázek a komentářů:

  • Kdo stojí za tímto studentským e-mailem? (Vzhledem k charakteru e-mailu je jasné, že jen student sám to být nemůže.)
  • Podle Holmanova e-mailu tu jsou dvě skupiny - ta, co vybudovala fakultu (Ševčík, Schwarz, Holman...), která od roku 2003 vybudovala fakultu, a ta druhá (Lipka, Bartoň...). Potíž je, že Lipka i Bartoň vždy patřili mezi významné členy první skupiny.
  • Třetí odstavec e-mailu naznačuje jiné dělení skupin - to když děsí studenty představou větší porce ekonomie, matematiky, anglickým jazykem výuky a ekonometrickými bakalářskými pracemi. To jsou věci, kterými se snaží pyšnit bakalářský obor Ekonomie (garantovaný Jiřím Schwarzem) a kvůli kterým mnoho studentů přestupuje na obor Národní hospodářství (garantovaný Miroslavem Ševčíkem).
  • Ale zase je tu nesrovnalost: Jiří Schwarz (který je řazen k Miroslavu Ševčíkovi) kandiduje do senátu. Na druhou stranu David Lipka a Petr Bartoň (kteří jsou řazeni proti vedení) do senátu vůbec nekandidují.

----------------------------------------------------------------------

Ahoj,

píšu ti ohledně středečních (zítřejších) voleb do akademického senátu NF, ve kterých se bude měnit kompletně celý jeho obsazení. Moc
studentů neví, co se právě teď děje v zákulisí na naší 5. Fakultě. A po pravdě, současná situace je dost vyhrocená delší dobu.

Jde o to, že rivalita, mezi skupinou mladých učitelů a doktorandů (Lipka, Bartoň a další) a skupinou která naší fakultu vybudovala v podstatě z ničeho a dala jí prestiž (před 10ti lety byla NF nejhorší fakultou VŠE), přerostla skoro ve studenou válku. Mladý, kteří udělali svoje tituly a obhájili práce u osobností Ševčíka, Schwarze, Holmana a dalších, se teď tuhle starší generaci snaží doslova hodit přes palubu(za jejich zády). S jídlem roste chuť a tito mladší, kteří by bez stávajícího vedení fakulty na ní třeba vůbec nebyli, se snaží o generační výměnu a překopání současnýho systému výuky.

Je to fakt důležitý, chápu taky těžce nestíhám, ale prosím obětuj svých 10 minut a běžte volit. Jinak se taky můžeme dočkat toho, že se s makrem/mikrem a dalšíma předmětama budeme mořit hodiny navíc a výhradně v angličtině(+ z anglický literatury), v pořádně zmatematizovaný podobě s tématy bakalářek v podobnym stylu. A přístup našich "světových" učitelů (často bez praxe) nás může stát studium.

V podstatě se jedná o pokus o nepřátelský převzetí. Senát funguje na většinovym pricipu a má kompetenci volit děkana a určování chodu kateder. Děkan určuje obsazení, vedení kateder a tak v podstatě kompletní obsah, způsob výuky. Kdo ovládne senát, má neomezenou pravomoc. Podle všeho se ta skupina mladých na volby dlouho připravovala a přesně o tohle se pokusí. Volí se 6 lidí z učitelů a 3 studenti, bude to zřejmě hodně vyrovnaný a pravděpodobně bude o senátní většině a rázu naší fakulty na příštích 5-10 let rozhodovat právě to, koho zvolíme jako 3 studenstký kandidáty. Navíc pokud teď mladší skupina zvítězí, zkušená generace už asi nikdy nebude mít šanci se dostat zpět.

Jestli jste zvyklí hrát fér a nemáte pochopení pro podrazy na někoho, kdo fakultu dostal mezi nejlepší, prosím přijďte zítra k volbám od 9ti do 15ti v místnost č.350( zasedačka NF VŠE 3. patro) a volte studenstký kandidáty Terezu Burianovou, Alexe Haranta a Petra Steinera. Většinou moc studentů nechodí, aždý hlas bude strašně důležitej. Stačí volit do senátu NF, senát VŠE nehraje rol.i Sry za megadlouhej spam, ale je potřeba něco udělat, jinak se to tu brzo postaví na hlavu. Přepošli prosím dál.

Díky za Tvůj čas, zdraví
Martin Holman
xholm69@isis.vse.cz

—————

Zpět