Inventura demokracie: Otevřený dopis rektorovi VŠE

19.04.2013 00:00

Inventura demokracie poslala otevřený dopis rektrovovi VŠE:

Reakce na události na Národohospodářské fakultě
Vážený pane rektore,
obracíme se na Vás jako studentská iniciativa Inventura demokracie, která se zúčastnila oslav 20. výročí sametové revoluce a již několik let sleduje stav demokracie a politické kultury v České republice.
Před časem jsme se dozvěděli o jistých událostech na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze, které nás hluboce znepokojily. Informace, které máme od studentů samotných, z dokumentů fakulty a z médií, nasvědčují tomu, že došlo nejen k porušení akademických svobod, ale i základních práv.
V období od voleb do akademického senátu NF v dubnu 2012 se radikálně změnila atmosféra na fakultě a nová personální politika děkana NF vedla k uskutečněnému či ke konci tohoto semestru avizovanému odchodu mnoha vyučujících. V reakci na to se několik studentek 18. ledna 2013 rozhodlo vyvěsit plakáty upozorňující na tento problém v prostorách školní budovy. Ostraha se je pokusila zadržet a hrozila jim použitím obušku. O čtyři dny později byly dívky předvolány na schůzku s vedením fakulty. Několik hodin trvající jednání se neobešlo bez křiku a výhrůžek, že incident s ostrahou může pro dívky znamenat účast v trestním řízení a mohou mít problém sehnat v budoucnu zaměstnání, pokud nestáhnou svou stížnost na postup ostrahy. Dívky byly na setkání se čtyřmi členy vedení zvány jednotlivě a byla jim znemožněna přítomnost svědka, o kterou žádaly. Podobná situace se opakovala 4. února 2013, kdy dívky nesly děkanovi vyjádření k prohlášení vedení fakulty o zmíněném incidentu. Vedlo to k nepříjemnému devadesátiminutovému jednání, během něhož jim bylo vyhrožováno žalobou. Jedna ze studentek byla děkanem nařčena z toho, že se před ním svléká (ve skutečnosti si sundala svetr, protože jí bylo horko). Proděkan pro studium rezignoval, protože nesouhlasil se způsobem řešení problému a nechtěl být se silovými praktikami děkana spojován. V den zasedání vědecké rady NF (20. února 2013) uspořádali studenti protestní setkání před zasedací místností. Protest zachytila v živém vstupu ČT 24. Vedení fakulty zastoupilo prostor před kamerou tak, aby nebylo studenty téměř vidět. Člen akademického senátu vyzval 3. března 2013 děkana k odstoupení. Zasedání akademického senátu VŠE 25. března 2013, ani zasedání akademického senátu NF 3. dubna 2013 nevedly k řešení, naopak ještě více posílily atmosféru nedůvěry a strachu.
Domníváme se, že vysoké školy vždy byly a měly by i nadále být svobodným a inspirativním místem, kde dochází ke svobodné diskusi a oboustranně přínosné výměně názorů a poznatků. Studenti mají stejně jako kdokoliv jiný právo svobody projevu (zaručené čl. 17 Listiny základních práv a svobod). Zadržení dívek ostrahou bylo v rozporu s čl. 8 odst. 3 Listiny, který zadržení podmiňuje obviněním nebo alespoň podezřením ze spáchání trestného činu. Jednání dívek nebylo ani přestupkem, porušen mohl být jedině vnitřní předpis fakulty o vyvěšování plakátů. Výhrůžky vedení fakulty by mohly dokonce naplňovat skutkovou podstatu trestného činu vydírání podle § 175 trestního zákoníku.
Tuto výzvu podporují desítky osobností veřejného života i občanských sdružení. To, co se stalo, je naprosto nemyslitelné a netolerovatelné ve svobodné společnosti. 22. dubna 2013 proběhne zasedání akademického senátu VŠE, jehož vyjádření k jednání děkana a dalších členů vedení může být důležitým krokem k vyřešení situace. Zároveň však celoškolský senát nedisponuje pravomocí vyvozovat pracovně-právní odpovědnost a nemůže tedy zjednat nápravu situace.
Apelujeme proto na Vás jako na člověka zodpovědného za celou vysokou školu, kterému § 28 odstavec 3 zákona o vysokých školách svěřuje pravomoc v obdobně závažných případech zasáhnout, abyste přispěl k vyřešení situace a zabránil tak dalšímu porušování morálních i právních principů demokratické společnosti.

Za Inventuru demokracie
Tomáš Kopečný, předseda

Za studenty VŠE
Hana Smrčková