Lidové noviny: Děkan, náš vzor

31.03.2014 00:00
V Lidových novinách vyšel dnes komentář Petra Kamberského:
 
Děkan, náš vzor
 
Dostali jsme lekci liberálního řádu od pana Ševčíka 
 
Některým věcem ani cynik nechce věřit. Třeba historce, jež vypadá jak z temných let počátku budování kapitalismu v Čechách: borec v černém terénním BMW se na dálnici otočí, na střechu nasadí majáček a pruhem pro sanitky s houkánímodsviští v protisměru. Ano, přátelé, takto vypadá Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické, takto vypadá česká elita v roce 2014, takto vypadá dnešní Česko. A i když je v této zemi možné skoro vše, zdá se nepředstavitelné, že by si mohl udržet nejen děkanskou pozici, ale jakékoli místo na veřejné univerzitě. 
Zneužití modrého majáčku. Jízda na dálnici v protisměru. Ohrožení záchranného pruhu. Celkové pohrdání nejen právním, ale i jakýmkoli jiným řádem. Miroslav Ševčík už čtvrtstoletí dokazuje, že "v tom" umí chodit, ale tentokráte podle všeho dojezdil. Hloupou náhodou: kdyby nevystoupil a neprohodil si místo se spolujezdkyní, nikdy bychom se o jeho nadlidství nedozvěděli. 
Poté, co se děkan odporoučí, by nám mohl odpovědět na několik otázek: proč měl vůbec v autě modrý majáček, když na jeho používání nemá žádný nárok? Kolikrát jej už použil? Koho tentokráte zachraňoval a před čím? Došlo mu, že jízdou v pruhu pro sanitky v protisměru (!) riskuje střet s vozidlem záchranné služby? Uf. 
Ševčíkova odchodu by měla zejména využít Národohospodářská fakulta, aby obnovila svou důvěryhodnost. Není pochyb, že i díky Ševčíkovi na ni přišli noví a skvělí přednášející, ale stejně tak není pochyb o tom, že děkan v posledních letech přitahoval víc potíží než skvělých studentů a profesorů. Fakulta má tak mnohem horší pověst, než by si vzhledem ke své kvalitě zasloužila. 
Jednu věc, na celém případu možná nejzajímavější, se bohužel asi nikdy nedozvíme. Kolika studentům pan děkan vlastně stále imponuje? Kolik z nich přišlo na školu studovat (ve starosvětském slova smyslu) a pro kolik z nich je studium jen cestou kmilionovému bavoráku a šancí dostat se mezi ty, jenž respektují jen ta pravidla, která se jim zrovna hodí? 
 

 

—————

Zpět