Lidové noviny: Děkan Ševčík: maják a do protisměru

31.03.2014 00:00

Prohřešku děkana Ševčíka si začaly všímat i další noviny.

Děkan Ševčík: maják a do protisměru
Uniknout ze silniční zácpy nemusí být tak těžké, jak se na první pohled zdá. Někdo bojuje trpělivostí, zbraněmi jiných jsou drzost a arogance. Příkladem může být děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík, který nedávno použil k úniku ze zácpy na dálnici D5 modrý výstražný majáček a nezdráhal se ani otočit auto do protisměru. 
Server Lidovky.cz se Ševčíka několikrát pokusil kontaktovat, ale na dotazy nereaguje. Studentskému webu Ilist.cz pouze sdělil, že v autě vezl osobu s vážnými zdravotními problémy. Na případ upozornil server Týden.cz. 
Svědek celého incidentu Pavel Uretšlégr však serveru Lidovky.cz popsal celou situaci jinak. "Stál jsem půl hodiny přímo za ním a Ševčík rozhodně nebyl nervózní z toho, že v autě veze člověka, který by potřeboval akutní pomoc. Možná na zadním sedadle někdo seděl, ale to bohužel nevím," uvedl. U Ševčíkovy spolujezdkyně prý svědek nezaznamenal žádné problémy. Dvacet minut před tím, než odjeli, řídila auto. 
Podle Uretšlégra si chtěl Ševčík použitím majáku pravděpodobně zkrátit čekání. Než jej připevnil na kapotu, šel si prý zjistit, jak daleko je nejbližší exit z dálnice. Poté odjeli v pruhu pro sanitky směrem na Plzeň. "Jak se otáčeli, stihl jsem ještě udělat několik fotografií, protože mi řidič připadal celou dobu povědomý," podotýká svědek. 
I kdyby měl Ševčík s nemocnou osobou v autě pravdu, u přestupkové komise by tento argument nejspíš neobstál. Právo užití modrého majáku mají jen vozidla přesně vyjmenovaná v zákoně. Funkce děkana podobné výsady nemá. "Z hlediska zákona neměl maják v autě co dělat," říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. 
Použití majáku neoprávněnou osobou je pokutováno do výše 2000 korun na místě, popřípadě 1500 až 2500 korun ve správním řízení. Za jízdu v protisměru by mohl Ševčík navíc ztratit sedm trestných bodů a zaplatit částku 10 tisíc korun. 
 
Předhozí zprávy:

 

—————

Zpět