Nova: reportáž o navrhovaném omezení akreditací

19.09.2014 00:00

Televizní noviny

Ševčíkově fakultě na VŠE hrozí zrušení 4 oborů

 
Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka: 
Jedna z nejprestižnějších a mezinárodně uznávaných vysokých škol pražská Vysoká škola ekonomická přichází o dobrou pověst. 
 
Reynolds KORANTENG, moderátor: 
Kvůli údajným personálním nedostatkům navrhla komise ministerstva školství omezit akreditace čtyřem magisterským oborům. 
 
Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka: 
I když se to přímo týká jen jedné fakulty, může to velmi negativně ovlivnit prestiž celé školy. 
 
osoba: 
My si musíme přečíst, my vůbec... 
 
osoba: 
Vůbec netušíme, co tam je. 
 
Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka: 
Na Vysoké škole ekonomické se o plánovaném návrhu omezit čtyřem magisterským oborům akreditace dozvěděli z médií. Akreditační komise fakultě vyčítá málo publikujících vyučujících a netransparentní vedení. Stejné nedostatky vytýkala akreditační komise Národohospodářské fakultě už loni a doporučovala nápravu. K té však podle ní nedošlo. 
 
Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise: 
Situace se nezlepšila u těch čtyř oborů, ale naopak spíše se zhoršuje. Takže je návrh akreditační komise na omezení akreditace. 
 
student VŠE: 
No, já si myslím, že to je problém pana Ševčíka. Prostě autoritářský přístup ten na vysokou školu nepatří. 
 
student VŠE: 
U nás se tu vždy říká, že Vysoká škola ekonomická je vlastně nejprestižnější ekonomickou školou ve střední a východní Evropě. A teď by mohl mít na to nepříznivý vliv. 
 
Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka: 
Šéfka akreditační komise připouští, že tím může utrpět prestiž celé školy. Že by to mohlo mít nepříznivý vliv na pověst jejích absolventů, mezi nimiž jsou například i současný a předchozí prezident, ale odmítá. 
 
redaktor /citace: Václav KLAUS/: 
"Detaily neznám, ale nevěřím, že je to opravdu seriózní atak. Vidím v tom spíše vyřizování účtů s bývalým děkanem a akreditační komise na to nejspíš naskočila." 
 
redaktor /citace: Jiří OVČÁČEK; mluvčí prezidenta Miloše Zemana/: 
"Pan prezident se v žádném případě nebude vměšovat do činnosti a rozhodování akreditační komise." 
 
Ivan MLÁDEK, textař; absolvent VŠE: 
Vy máte titul nějakej? 
 
Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka: 
Ne. 
 
Ivan MLÁDEK, textař; absolvent VŠE: 
Já vám ho prodám, jestli chcete. 
 
Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka: 
Podobný problém řešila před několika lety i Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni. A nelichotivé nálepky se dosud nezbavila. Bára Divišová, televize Nova. 
 
Reynolds KORANTENG, moderátor: 
A Bára Divišová je teď s námi ve vysílání. Báro, jak jsme slyšeli, komise navrhla omezit akreditace čtyřem magisterským oborům, ale co to znamená pro studenty, a teď myslím jak ty současné, tak ty možné budoucí? 
 
Barbora DIVIŠOVÁ, reportérka TV Nova: 
Hezký večer. Tak jak již zaznělo v reportáži, vlastně oficiální cestou žádná ze zúčastněných stran ještě stanovisko akreditační komise nedostala, takže vlastně těžko říct. Děkan Národohospodářské fakulty tvrdí, že akreditační komise posuzovala situaci na fakultě pouze podle neúplných podkladů a že vlastně měla, měla dodat škola tyto podklady zbytek, jejich zbytek do konce září a že je má připraveny. Naproti tomu šéfka akreditační komise tvrdí, že tyto podklady musí mít komise k dispozici před začátkem školního roku, potažmo podzimního semestru v tomto případě, což je v případě Národohospodářské fakulty teď v pondělí. Ostatně další argumenty šéfky akreditační komise si teď poslechněte. Co se bude dít tak nějak následně? 
 
Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise: 
Během tak 14 dnů bude oficielně zápis. Škola uvidí zápis, bude informována ministerstvem o tom, že je tento návrh, může si vyžádat právě ten, to podrobnější zdůvodnění, ty podklady. Akreditační komise se znova vyjádří a může to trvat i několik měsíců. 
 
Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka: 
Zatím se hovoří o omezení té akreditace, co by to pro školu znamenalo? 
 
Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně akreditační komise: 
Omezení akreditace je už velmi výrazným varováním pro tu školu, bezprostředně tu školu to nepostihuje, protože studenti jsou nabraný a je garance ve chvíli, že studenti mohou dostudovat. Ale samozřejmě to tu školu poškozuje jako celek. Já z toho nemám v žádném případě radost, protože vlastně na to doplácí všechny další fakulty, že ten problém nebyl včas řešen. 
 
Barbora DIVIŠOVÁ, reportérka TV Nova: 
Šéfka akreditační komise Dvořáková vlastně v rozhovoru se mnou několikrát nepřímo naznačila, že stanovisko komise také nepřímo ovlivnily i nedávné spory vedení fakulty s některými profesory, které vyústily v jejich odchod. Kdo vlastně je děkan Národohospodářské fakulty Miroslav Ševčík, se teď podívejte v reportáži. Nepostižitelný vládce fakulty, i tak se přezdívá osobě Miroslava Ševčíka, děkana Národohospodářské fakulty. Má své zaryté zastánce i zaryté odpůrce, a to jak mezi studenty, tak mezi kolegy profesory. Je obviňován z cílené likvidace svých oponentů a neetického vystupování vůči studentům, za což ho jako jediného děkana v historii Vysoké školy ekonomické oficiálně pokáral akademický senát školy. Rozruch ale Miroslav Ševčík v minulosti několikrát vyvolal i mimo zdi VŠE. Před čtyřmi lety si například téměř dvousetkilometrovou rychlostí na dálnici vysloužil titul pirát Diamond Race, a to ani údajně nevěděl, co Diamong Race je. Začátkem letošního roku byl zase přistižen, jak si na dálnici D5 v zácpě dal na auto modrý maják a pruhem pro sanitky odjel v protisměru ze zablokované silnice. Bára Divišová, televize Nova. 
 

—————

Zpět