Týden: Falešný papaláš z VŠE

17.03.2014 00:00

Podrobnější zprávu o děkanově prohřešku podal časopis Týden:

Obzvlášť arogantně si na dálnici D5 počínal děkan Miroslav Ševčík z VŠE. Aby se vyhnul zácpě, zahrál si na chvíli na ministra a nasadil na auto modrý maják. K jeho použití neměl povolení, o případ se zajímá policie. Děkanovi však hrozí jen drobný postih. 
 
Nestojí to ani dva tisíce korun a z běžného řidiče se stane velký pán. Zhruba za tyto peníze je možné pořídit modrý maják. Jeho majitelem je očividně i děkan Miroslav Ševčík z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Nemá na něj sice povolení, přesto si ho na dálnici nasadil na své BMW a ujel pruhem vyhrazeným pro sanitky. Druhou březnovou neděli přihlížela této scéně spousta svědků ze stojících aut. Dálnice D5 u Berouna byla neprůjezdná kvůli hromadné nehodě. 
"Stáli jsme přímo za ním, chvíli jsem ho pozoroval. Z toho, jak se rozhlížel, jsem přesně odhadl, co udělá," řekl Pavel Uretšlegr z Brna, který TÝDNU poslal fotografie usvědčující Ševčíka. Také on stál v koloně směrem na Prahu, která vznikla po srážce sedmi aut. Zranili se při ní tři lidé. 
"Jeho chování mi přišlo obzvlášť bezohledné vzhledem k rozsahu nehody. Řidiči uvolnili pruh pro sanitky, ale použil ho Ševčík. Co by se stalo, kdyby záchranáři potřebovali poslat další vozy?" rozčiloval se Uretšlegr. V koloně čekal se Ševčíkem zhruba půl hodiny. Auta se dala do pohybu přibližně pět minut po děkanově "triumfálním" odjezdu středem dálnice. 
 
Skandální děkan 
 
Děkan se k incidentu nevyjádřil. Nezvedal telefon a nereagoval na textové zprávy. "Já jsem u něj nikdy takové zařízení neviděl a pochybuji, že by ho používal," uvedl tiskový tajemník Národohospodářské fakulty VŠE Daniel Váňa. Podotkl ale, že by se k osobním záležitostem děkana neměl vyjadřovat, pokud nesouvisejí s chodem fakulty. 
Shodou okolností Ševčík ujížděl v protisměru po dálnici den předtím, než ho akademický senát fakulty potvrdil ve funkci děkana. Podivné události se kolem něho množí v posledních dvou letech. Po minulých volbách do akademického senátu se začal vyrovnávat s opozicí na škole a přinutil k odchodu zhruba dvacítku vědců a vyučujících. Do konfliktů se dostal i se studenty, kteří proti němu pořádali protesty. Studentku Hanu Smrčkovou obvinil ze sexuálního obtěžování. Na VŠE se pak rok řešilo, zda se Smrčková na výslechu u děkana svlékla do spodního prádla, nebo do tílka. Falešný modrý maják si obvykle na střechu připínají adolescenti, aby se předvedli na silnicích. Policejní svodky jsou plné takových případů. Je možné, že se do nich zařadí i děkan z VŠE. "Během nehody jsme nic takového nezaznamenali, ale ze zákona máme povinnost případ prošetřit," řekla mluvčí berounské policie Lenka Křišťálová a požádala TÝDEN o důkazy. 
Je vyloučeno, aby Ševčík používal modré světlo legálně. Podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Nováka nefiguruje v seznamu schváleném vládou žádný akademický činovník. Oprávnění na přednostní jízdu s majákem mají vysocí ústavní činitelé, záchranáři, policisté a další příslušníci integrovaného systému. 
Jde o poměrně úzce vymezenou výsadu. Ministři se obvykle komplikovaně vymlouvají, pokud maják použijí v nepřiměřené situaci. Pro veřejnost jde o projev nadřazeného chování. Za nepovolené použití ale přísné sankce nehrozí. "Dříve se tento přestupek trestal jedním bodem. Poté co byly jednobodové tresty zrušeny, trestá se jen pokutou," řekl mluvčí Novák. Policisté mohou po Ševčíkovi požadovat tisíc až 2500 korun. Zneužíváním modrého světla se ministerstvo v minulosti už zabývalo a slibovalo zpřísnění trestu. Podle Nováka se však žádné změny nechystají. 

—————

Zpět