Týden: Ševčík se rozhádal i se Singerem

06.10.2014 00:00

Tento týden vyšel další článek o chování děkana Miroslava Ševčíka:

Ševčík se rozhádal i se Singerem

Tomáš Menschik
 

Spory na pražské VŠE

Neblaze proslulý děkan Miroslav Ševčík válčí se špičkami České národní banky. Jejího viceguvernéra mimo jiné poučoval, co je to etatismus, a „půjčil“ si k tomu citát z internetové encyklopedie.
 
V příběhu známého ekonoma Miroslava Ševčíka přibývají další zápletky. Poté co neoprávněně jezdil po dálnici v protisměru s výstražným majáčkem, se dostal do křížku se špičkami České národní banky (ČNB). Vědeckou radu Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE), kde je Ševčík děkanem, opustil po viceguvernérovi Mojmíru Hamplovi rovněž guvernér ČNB Miroslav Singer. Na jejich odchodu měla svůj podíl také rozprava, na níž exprezident Václav Klaus za Ševčíkova přizvukování cupoval měnové intervence ČNB.
Poté si Ševčík a Hampl vyměnili ostrou korespondenci. Viceguvernér děkanovi vyčetl, že se místo odborné diskuse řeší spory. „Toto prostředí dle mého názoru rozvoji vědecké debaty neprospívá a připomíná spíše atmosféru v tužších formách etatistické instituce,“ pokračoval Hampl.
Zmínky o etatismu se chytil Ševčík (viz Expert s Wikipedií) a začal viceguvernéra poučovat. Poněkud nešťastně si k tomu vybral věty, které jsou navlas shodné s pasážemi ve Wikipedii. Stačilo je okopírovat. Bankéře školil i v jiných ohledech. „Snad i vy se s odstupem času a po vyprchání emocí z neúspěchu na veřejné rozpravě (…) zamyslíte nad způsobem, jakým jste dopis sepsal, a vnitřně se zastydíte,“ odpověděl Ševčík. Guvernér Singer rezignoval na místo ve vědecké radě krátce po Hamplovi. Svůj krok TÝDNU potvrdil, ale nechtěl ho komentovat.
Konfl ikt s centrálními bankéři přichází v době, kdy děkan čelí mnohem vážnějším problémům. Šéfka akreditační komise Vladimíra Dvořáková v polovině září oznámila, že Ševčíkově fakultě hrozí odebrání akreditace čtyř magisterských oborů. V dopisu k začátku akademického roku Ševčík označil postup Dvořákové za součást mediální kampaně. „Nechci, abyste se tímto problémem znepokojovali, ale chtěl bych, abyste se soustředili na své studijní povinnosti,“ napsal studentům a pozval je na „velmi zajímavou vědeckou rozpravu“, na níž vystoupí Václav Klaus.
 
***
 

Expert s Wikipedií

 
Miroslav Ševčík v dopise doslova opsal věty z Wikipedie, aniž uvedl zdroj: „Etatismus je názor či postoj, který zdůrazňuje roli státu při řešení politických a hospodářských problémů, případně chce rozšířit jeho působnost a pravomoci. Pojem vznikl kolem roku 1880 ve Francii a užívá se kriticky a polemicky, kdežto zastánci těchto tendencí je obvykle odmítají…“

 

—————

Zpět