Česká televize: Prominent

06.04.2014 00:00

Tento den vysílala reportáž o děkanu Miroslavu Ševčíkovi v pořadu 168 hodin.

Reportáž pod odkazem "Mám doma rolbu, tak používám majáček," vysvětloval děkan Ševčík je k dispozici zde.

Přepis reportáže:
Nora FRIDRICHOVÁ, moderátorka: 
Dobrý večer. Zácpa na dálnici D 1 kvůli nehodě, to zná skoro každý. Ne každý ale vozí v autě modrý majáček a jen málokterý prominent si dovolí blikající maják nasadit na auto a odjet v protisměru zpátky pruhem určeným pro sanitky. Ne tak děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík, přesně tohle udělal počátkem března. Prasklo to teď a děkan si sype hlavu popelem. Jenže dá se věřit akademikovi, který je různými excesy proslavený? Ptala se Tereza Strnadová. 
 
Tereza STRNADOVÁ, redaktorka: 
Dálnice D 5 u Berouna, neděle 9. března odpoledne. Dopravní nehoda zastavuje v provoz. V koloně trčí i Pavel Uretšlegr z Brna. Před ním v autě ekonom Miroslav Ševčík. Půlhodinu kolona stojí, vzápětí Ševčík ostatní řidiče šokuje. Otáčí svoje BMW do protisměru, na střechu připevňuje modrý blikající majáček a pruhem určeným pro sanitky a policii ujíždí. 
 
Miroslav ŠEVČÍK, děkan, Národohospodářská fakulta VŠE: 
Pak jsem se rozhodl, že asi nejjednodušší bude, protože ten stav se začal zhoršovat, že bude nejjednodušší, když se otočím. 
 
Tereza STRNADOVÁ, redaktorka: 
Ševčíkův manévr se odehrál před měsícem, na povrch vyplaval až teď. Ševčík přichází s překvapivým vysvětlením. Zachraňoval spolujezdkyni, které se udělalo špatně a potřebovala urgentní převoz do nemocnice. 
 
Pavel URETŠLEGR, svědek: 
Zda žena potřebovala urgentní převoz do nemocnice, nevím, celou dobu se spolu bavili velmi uvolněně, navíc 20 minut před tím, než, než pan Ševčík odjel s majáčkem do protisměru, tak ta žena řídila auto. 
 
Tereza STRNADOVÁ, redaktorka: 
A co přesně té vaší spolujezdkyni bylo, když ještě před tím řídila auto? 
 
Miroslav ŠEVČÍK, děkan, Národohospodářská fakulta VŠE: 
Ne, já, prosím, tady tohle to vzhledem k té situaci, jaká je, tak to sdělím správním orgánům a nechci vystavovat tomu enormnímu tlaku, kterému jsem vystaven teď já, nikoho dalšího. 
 
Martin NOVÁK, mluvčí, ministerstvo dopravy: 
V případě, že někdo ze spolucestujících ve voze dostane například náhodně infarkt, tak určitě je potřeba nejprve zavolat rychlou záchrannou službu, která může instruovat i řidiče, jak má vlastně dále postupovat, ale v žádném případě by neměl použít nelegálně modrý majáček. 
 
Miroslav ŠEVČÍK, děkan, Národohospodářská fakulta VŠE: 
Dneska mě to samozřejmě mrzí, asi bych postupoval trochu jinak. 
 
Tereza STRNADOVÁ, redaktorka: 
Zákon přesně stanovuje, kdo může používat modrý blikající maják na autě a děkani vysokých škol do této kategorie rozhodně nepatří. Proč v autě vozíte modrý maják? 
 
Miroslav ŠEVČÍK, děkan, Národohospodářská fakulta VŠE: 
To máte tak, jednak mám rolbu, na které ten maják používám v případě, když je nějaká událost nebo když je, prostě rolbuju na chalupě. 
 
Tereza STRNADOVÁ, redaktorka: 
Za zneužití majáku, díky kterému se dostal z kolony, hrozí děkanovi ve správním řízení pokuta, maximálně 2,5 tisíce korun. Děkan-ekonom si i proto možná na dálnici rychle spočítal, jestli se mu zneužití majáku prostě vyplatí. Kvůli následní pirátské jízdě v protisměru může přijít i o řidičák. 
 
Lenka KŘIŠŤÁLOVÁ, mluvčí berounské policie: 
Pokud řidič se otáčí, jede v protisměru, popřípadě couvá na dálnici, dopouští se hrubého porušení předpisů a za toto porušení mu hrozí odebrání 7 bodů, pokuta ve výši 5 až 10 tisíc korun či zákaz činnosti na 6 až 12 měsíců. 
 
Tereza STRNADOVÁ, redaktorka: 
Děkan Miroslav Ševčík není děkan se svatozáří. Majáková aféra rozhodně není první řadě. Na domovské VŠE čelil v minulosti peticím a protestům části studentů i kantorů. Ševčíkově éře se na škole dokonce přezdívá období normalizace. 
 
Ján SELEP, student NF VŠE; člen fakultního senátu: 
Kritiků ubývá, je jich tu stále méně, kdy někteří byli odejiti, někteří odešli, protože už to nedokázali snášet a někteří odešli dokonce tím stylem, že se tady podávají trestní oznámení a podobné věci. 
 
Tereza STRNADOVÁ, redaktorka: 
Miroslav Ševčík obvinění vůči sobě odmítá. Bere je jako mstu za trestní oznámení, která podal na několik, dnes už bývalých kolegů kvůli údajnému falšování faktur. 
 
Miroslav ŠEVČÍK, děkan, Národohospodářská fakulta VŠE: 
Tito pracovníci odešli a čekám na závěry příslušných orgánů. Stejně tak museli odejít někteří, kteří neplnili pracovní povinnosti a někteří odešli, protože jim skončila pracovní smlouva. Nikoho jsem nešikanoval a nikoho, na nikom jsem se nemstil. 
 
Tereza STRNADOVÁ, redaktorka: 
Děkan byl počátkem března 2 dny po zběsilé jízdě na dálnici s majáčkem znovu zvolen děkanem na 4 roky, podle něj důkaz důvěry a dobře odvedené práce. Podle jeho kritiků důkaz, že se mu opozici opravdu podařilo zlikvidovat. 
 
David LIPKA, vyhozený kantor: 
V civilizovaném světě, kdy by se člověk, kdyby se děkan choval tak, jak se chová pan Ševčík, tak rok a půl není děkanem. U nás je děkanem a byl přednedávnem zvolen znovu na čtyřleté období a vůbec nevypadá, že by existovala nějaká síla nebo vůle s tím něco dělat a všichni jenom strkají hlavu do písku, a to myslím, že je ten nejzásadnější problém. 
 
Tereza STRNADOVÁ, redaktorka: 
Fakulta měla kvůli vnitřním problémům problémy před akreditační komisí. Všechny obory se jí navzdory odchodům kantorů podařilo udržet, zároveň má ale nůž na krku. 
 
Vladimíra DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Akreditační komise: 
Pokud by ten problém nebyl vyřešen a pokud by bylo vidět, že přetrvávají závažné nedostatky, tak by musela Akreditační komise přistoupit k omezení akreditace. V tomhle smyslu zaznělo tedy varování. 
 
Tereza STRNADOVÁ, redaktorka: 
Předlistopadový komunista, po převratu pravicový ekonom a obdivovatel Václava Klause. Miroslav Ševčík je přední akademickou celebritou, vysoce postavený prominent, děkan prestižní fakulty má jít studentům příkladem nejen v přednáškové aule. Osobní odpovědnost vyvodit nehodlá. Zneužití majáku ale není jen dalším šrámem na jeho pověsti. Dopadá i na image VŠE. Ta to neřeší. 
 
redaktorka /citace: Hana MACHKOVÁ; rektorka VŠE/: 
"Je to jeho osobní selhání a soukromá záležitost, za kterou nese plnou zodpovědnost. Vysoká škola ekonomická v Praze jako zaměstnavatel ho potrestat nemůže, je to věcí správního řízení. Domnívám se, že mnohem více než jméno univerzity poškodil jméno své." 
 
Václav HAMPL, bývalý předseda České konference rektorů: 
Mně to přijde jako značná míra jako nevkusu, no, já, hlavně, hlavně jakoby ten aspekt toho, že to nebyl nějakej okamžitej zkrat, ale prostě přece jenom jakoby připravená věc, že ten majáček se tam jako nezjevil sám najednou, že jo, tak to je trochu divný a prostě to naznačuje, že tam je prostě nějakej problém se smyslem toho fair play. 
 
Miroslav ŠEVČÍK, děkan, Národohospodářská fakulta VŠE: 
Samozřejmě mě to mrzí a postupoval bych jinak, nikoho jsem nechtěl ohrozit, nikoho jsem nechtěl naštvat a už vůbec jsem se nechtěl chovat jako papaláš, jak se o mně píše. 

—————

Zpět