MF Dnes: Děkan hrozí žákům soudy kvůli facebooku

13.06.2013 00:00
K dění na škole vyšel článek v MF Dnes.
 

Děkan hrozí žákům soudy kvůli Facebooku

 
Komiksy si tu akademici ještě nepromítali. A ten, který na pondělním zasedání akademického senátu Vysoké školy ekonomické v Praze na stěnu jednacího sálu "prezentoval" jeden z jeho členů, navíc nebyl žádný Čtyřlístek.   
"Coura jedna. Co si to dovoluje? Co na ni mám ve složce? Ach jo, tak ona coura není... Nevadí, já ji z ní udělám," říká v komiksu dlouhovlasá postava označená jako děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Mluví tam o jedné ze svých studentek.   
Je to k nevíře, ale dílko atmosféru na donedávna respektované fakultě prestižní vysoké školy docela trefně vystihuje. Ševčík před časem na chodbě skutečně podle více svědků s jednou studentkou dvojsmyslně vtipkoval na téma "osahávání". Navíc si známý ekonom a ředitel Liberálního institutu Ševčík prý opravdu ukládá výpisy z facebookových profilů některých studentů a kantorů. Tvrdí to jeden z učitelů fakulty, Petr Koblovský. "Mám čtyři svědky, kteří tyto sjetiny viděli," prohlašuje Koblovský.   
"Facebook nepoužívám. Co je profil, nevím," řekl k tomu Ševčík. Koblovského chce za jeho obvinění žalovat.   
K nařčením z rozmanitých "přešlapů" sahají často oba tábory, které už rok rozdělují fakultu na dvě znesvářené části. Tento měsíc podepsalo téměř dvě stě studentů výzvu, aby se rektor VŠE Richard Hindls k situaci na rozvrácené fakultě postavil čelem a spolu s akademickým senátem posoudil, zda jednání děkana Ševčíka považují "za slučitelné s funkcí vrcholného představitele akademické instituce".   
 
Studenti se bojí, VŠE ztrácí autoritu, rektor nezakročil   
 
O co jde? Mnohým studentům a řadě učitelů vadí, že Ševčík se podle nich nechová jako děkan, ale jako autoritativní šéf soukromé firmy. Třeba ten komiks. Před časem ho na internet pověsil neznámý autor. Studenti poté karikaturu začali sdílet na sociálních sítích. Jeden z nich, Michal Suplinčák, dostal dva měsíce poté dopis od elitního advokáta Tomáše Sokola, v němž mu právník hrozí žalobou, pokud se svému děkanovi neomluví.   
"Nevím za co. Nejsem autorem komiksu. Jenom jsem ho sdílel, jako jiní lidé sdíleli vtipy o Zemanově viróze. Myslel jsem, že se tomu pan děkan zasměje..." žasne Suplinčák přímo před zraky rektora VŠE, který se pondělního jednání účastnil. Další student, Vít Macháček, musí počítat se žalobou, pokud se neomluví za to, že rozdával spolužákům letáky, v nichž obvinil Ševčíka ze lži. "Já si jen dovolil zanalyzovat jeden děkanův projev. Bojím se, co se mnou bude. Tohle není akademická svoboda," řekl Macháček na pondělním zasedání.   
Ve vleklé válce, která se rozpoutala loni kolem voleb do senátu fakulty, jenž volí děkana, se demonstrovalo před školou, padala nařčení ze sexuálního obtěžování a ochranka fakulty zasahovala proti studentům, kteří vylepovali plakáty žádající děkana, aby se nezbavoval mladých oblíbených kantorů. Podezřelé jim dnes připadá také to, že studenti, kteří hlasují v senátu ve prospěch Ševčíka (do senátu nejsou voleni jen pedagogové), dostávají velmi vysoká stipendia. Ti, co hlasují jinak, nemají letos stipendia žádná. Tvrdí to alespoň studentský senátor Ján Selep.   
V pondělí všichni čekali, že se k situaci vyjádří rektor Hindls. Ten však jen prohlásil, že spor obou stran probíhá v korektní atmosféře. Předseda senátu Ján Pavlík tvrdil, že situace na fakultě je "konsolidovaná." Jeho hodnocení ovšem řada senátorů označila za výsměch. Útoky se podle nich vyostřují.   
Ševčík nedávno podal trestní oznámení na šest učitelů, kteří podle něj falšovali faktury ze zahraničních služebních cest. Dva z nich určité neúmyslné pochybení připustili a z fakulty už odešli. Další, například bývalý proděkan Dan Šťastný či učitel David Lipka, obvinění odmítají a tvrdí, že Ševčík jen odvádí pozornost od podstaty sporu. "Je to první děkan na světě, který chce žalovat studenty kvůli Facebooku. I kdyby se ukázalo, že všichni jeho kritici jsou zloději, což určitě nejsou, nic to nemění na tom, že děkan si vede špatně," říká David Lipka.   
 
---  
 
Co prošetří policie 
Děkan Miroslav Ševčík podal trestní oznámení na šest učitelů, kteří podle něj falšovali faktury ze služebních cest. Údajní hříšníci si prý třeba nechali proplatit faktury za ubytování v hotelech, v nichž nespali. Jsou mezi nimi i čtyři "rebelové". Např. Dan Šťastný či David Lipka. Šťastný však MF DNES předložil účet z inkriminovaného hotelu. Platil jej Lipka. "Byli jsme tam tehdy spolu," říká Šťastný a Lipka to potvrzuje. Dva další Ševčíkem obvinění učitelé vydali prohlášení, v němž přiznávají pochybení ve vyúčtování. Jeden z nich, Radek Soběhart, však MF DNES řekl, že šlo o jedinou neúmyslně chybně vykázanou cestu.   

—————

Zpět